
Ramadanen er muslimernes hellige måned, og de præcise datoer for Ramadanen skifter fra år til år og er baseret på, hvornår den nye halvmåne kan ses med det blotte øje. De fleste ikke-muslimer forbinder nok primært Ramadanen med faste og forbud, men den hellige måned er også den tid på året, hvor folk fordyber sig i religiøse aspekter og refleksion. Derudover er Ramadanen præget af generøsitet og velgørenhedsarbejde, og i Dubai finder nogle af de største indsamlinger i løbet af året sted under Ramadanen.
Vil jeg anbefale at besøge Dubai under Ramadanen?
Med tanke på, at jeg selv plejer at rejse væk under Ramadanen, klinger det nok lidt hult, hvis jeg påstår, at Dubai under Ramadanen er et hit. Dog skal det indskydes, at min primære årsag til at forlade Dubai på denne tid af året ikke kun er Ramadanen, men også den kendsgerning at Ramadanen de første år vi var i Dubai faldt over de varmeste sommermåneder, og at besøge Dubai i løbet af sommeren, Ramadan eller ej, er ikke noget, jeg kan anbefale. Ramadanen er nu gradvist rykket mod de koldere forårsmåneder, så det er ikke varmen, der skal afholde dig fra at besøge Dubai. Her har jeg samlet lidt info samt gode råd til, hvordan du kan få mest muligt ud af dit ophold i Dubai under Ramadanen uden at træde nogle over tæerne.
Skal man faste?
Under Ramadanen afstår muslimer fra at spise og drikke fra solopgang til solnedgang. Ikke-muslimer i Dubai opfordres også til ikke at spise eller drikke på offentlige steder (dvs. uden for dit hjem eller dit hotelværelse) for at vise respekt. Tidligere plejede jeg først at mødes med mine venner efter solnedgang under Ramadanen, og jeg spiste morgenmad og frokost derhjemme. De seneste år er mange restauranter og caféer dog begyndt at holde åbent for ikke-fastende, så man kan sagtens finde et sted at spise i løbet af dagen. Gravide kvinder, børn og syge mennesker er fritaget fra at faste og må gerne spise og drikke offentligt. Dette bør dog ske så diskret som muligt. Folk på rejsende fod er ligeledes undtaget, så kommer du forbi Dubais internationale lufthavn (DXB) under Ramadanen, er der derfor ingen grund til at tage madpakke med hjemmefra. Alle caféer og restauranter samt tax-free butikker holder åbent som sædvanligt.
Natteliv under Ramadanen
Nattelivet plejede at være helt dødt under Ramadanen, men de seneste par år har flere barer og natklubber været åbne. Der er også rigtig mange alkoholfrie begivenheder i løbet af den hellige måned, hvor folk er længe oppe og omgås ekstra meget med venner og familie.
Iftar er det måltid muslimerne indtager for at bryde fasten efter solnedgang. Man starter typisk med at spise 3 dadler for derefter at slå sig løs blandt arabiske specialiteter og sød Ramadan-juice. Globaliseringen har dog ramt iftar i Dubai så bliv ikke overrasket, hvis der også dukker spaghetti, sushi og tiramisu op blandt retterne. I Dubai koster en iftar-buffet typisk 50-200AED, alt afhængigt af hvor fancy man vil have det.
Dresscode
I Dubai Marina ser man ofte flere leopard-toppe og korte nederdele på en enkelt dag, end man gør i København på et helt år, men det er faktisk ulovligt at vise alt for meget bar hud (selvom lovgivningen sjældent håndhæves). Under Ramadanen klæder de fleste sig dog lidt mere konservativt, og det er kort sagt rigtig dårlig stil at flashe skuldre, knæ og kavalergang på denne tid af året. Klæd dig i stedet i lange, løse gevandter og tag evt. en pashmina med til at dække skuldrene. I shoppingcentrene kan man se skilte ved indgangen, som kort og koncist beskriver, hvad som er acceptabel påklædning. Desuden er det ofte så køligt (på grund af aircondition), at det under alle omstændigheder ikke giver mening at rende rundt i for lidt tøj indendørs. Angående shopping, så er der rigtig mange gode Ramadan-udsalg over hele byen.
Summa summarum
Kort sagt: Mens byens natteliv måske er en lille smule mere afdæmpet end sædvanligt, så tilbyder Dubai under Ramadanen en masse andre spændende oplevelser, og vil du gerne se Dubai fra den mere traditionelle side, så kan jeg kun anbefale dig at komme forbi.